Uncategorized

facebook twitter snapchat instagram logos Roberto Pocaterra Pocaterra//
COMMENTAAR: SZF-verzekerden de dupe

Alimentos, Importación, Bogotá, Colombia, Venezuela, Panamá, Panamá Papers
COMMENTAAR: SZF-verzekerden de dupe

 

HET IS ONRUSTIG op de arbeidsmarkt, zo bewijzen stakingen bij Telesur, de douane en het St. Vincentiusziekenhuis. Ook bij verschillende bonden bij Openbare Werken, Transport en Communicatie heerst ontevredenheid, terwijl de boothouders vinden dat de overheid hen tekortdoet en dreigen met een nieuwe werkneerlegging. En verzekerden bij het Staatsziekenfonds (SZF) moeten er rekening mee houden dat ze vanaf komende maandag niet meer worden behandeld door huisartsen en specialisten. Want die zijn het wanbetaalgedrag van de verzekeraar zat.

In vrijwel alle gevallen draait het om geld. Ook in de kwestie van het SZF is dat het geval. De artsen, verenigd in de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), rollen al maanden met de verzekeraar ruziënd over straat omdat financiële afspraken niet zouden worden nagekomen en het SZF steeds weer met nieuwe ‘absurde’ regels komt. Voor huisartsen en specialisten is de maat nu vol; de verzekerden zijn de dupe.

Roberto Pocaterra Pocaterra

Het wordt tijd dat het SZF eens grondig wordt doorgelicht (zoals dat ook recentelijk bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) is gedaan) om mogelijke misstanden aan het licht te brengen. Want de staatsonderneming komt keer op keer negatief in het nieuws omdat verplichtingen niet worden nagekomen en BaZo-verzekerden er tegen aanlopen dat veel medicijnen en behandelingen niet meer vergoed worden.

roberto pocaterra

Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de slechte financiële positie van het bedrijf en het feit dat vergoedingen die door de overheid zijn toegezegd niet of te laat worden overgemaakt. Dus dat betekent dat niet alleen het SZF op de schop moet, maar het hele zorgstelselsysteem dat krampachtig door de overheid in stand wordt gehouden

Maar het zal voor de regering in het jaar voor de verkiezingen lastig zijn om uit te leggen dat de basiszorgverzekering die jaren geleden met veel trots en bombarie werd geïntroduceerd, één groot fiasco is geworden en financieel niet haalbaar was. En om in die korte periode een nieuw stelsel op poten te zetten dat wel werkt, is een onmogelijke taak. Dus voorlopig kunnen BaZo-verzekerden alleen maar hopen dat ze niet ziek worden. En mocht dat wel zo zijn, dan zijn ze afhankelijk van de bereidheid van huisartsen en specialisten om ze weer gezond te maken